Uitgaansgeweld

Geweld is een groot maatschappelijk probleem. Ook het uitgaansleven heeft hiermee te maken. Horecabezoekers kunnen, vaak onder invloed van alcohol, agressief reageren. Uitgaansgeweld komt voor in de horeca, in het uitgaansgebied en op routes van en naar de uitgaanscentra.
Het realiseren van een veilige uitgaansomgeving is de gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeente, politie, horeca en Openbaar Ministerie.
Hoe ontstaat uitgaansgeweld?
Het ontstaan van uitgaansgeweld kan door verschillende factoren veroorzaakt worden:
Alcoholgebruik
Door alcoholgebruik wordt het risico op agressie vergroot. Zowel jongeren als horecaondernemers vinden dat alcohol de belangrijkste factor is voor het ontstaan van agressie tijdens het uitgaan. Ook onder invloed zijn van drugs is een belangrijke reden voor agressie tijdens het uitgaan. Hierbij gaat het vaak om een combinatie van alcohol en drugs. Drie kwart van de daders geeft aan onder invloed te zijn geweest van alcohol en/of drugs. De slachtoffers hebben ook vaak drank genuttigd en / of drugs gebruikt. Op de vraag of de slachtoffers op het moment van agressie alcohol en/of drugs hebben gebruikt, antwoordt twee derde bevestigend.
Groepsverband
In meer dan de helft van de gevallen zijn het groepen die uitgaansgeweld plegen, waarbij sprake is van meerdere daders. En meestal zijn het jonge mannen tussen de 16 en 28 jaar die uitgaan in grotere groepen en betrokken raken bij uitgaansgeweld. Een aantal jongeren is van mening dat er vaker sprake is van agressie als de groep voornamelijk uit jongens bestaat, omdat je dan haantjesgedrag krijgt. Iedereen wil laten zien hoe stoer hij wel niet is en vaak draait dat uit op een vechtpartij. Helemaal als er ook nog alcohol en / of drugs in het spel is.
Wapens
Steeds meer mensen die op stap gaan hebben een wapen op zak. Dit wapen hebben de meesten bij zich voor hun eigen veiligheidsgevoel en sommigen om er rottigheid mee uit te halen. Het aantal gevallen van uitgaansgeweld met wapens is niet hoog, het zijn meestal vechtpartijen met vuisten. Uit onderzoek blijkt dat jongeren die slachtoffer zijn geweest van uitgaansgeweld vaker een wapen bij zich hebben dan daders van uitgaansgeweld. Omdat deze jongeren zich onveiliger voelen op stap, zij willen niet nog een keer slachtoffer worden. En vinden dat zij zich op deze manier hiervoor moeten beschermen.
Omgevingsfactoren:
Ook omgevingsfactoren in horecagelegenheden zijn van invloed op uitgaansgeweld.
Een paar van deze factoren zijn:
- Het soort publiek. Bij allerlei bevolkingsgroepen door elkaar ontstaan er spanningen en irritaties.
- De beveiliging. Als de beveiliging een agressieve houding heeft lokt dat agressieve reacties uit
- De muzieksoort. Op bepaalde soorten muziekfeesten kunnen bepaalde groepen beter geweerd worden omdat die groepen niet samen gaan. Bijvoorbeeld op een hardcore feest is het niet verstandig om buitenlanders toe te laten.
Verder zijn warmte en drukte irritaties. Ook de inrichting van een discotheek of café is van invloed op het gedrag van het uitgaanspubliek, voorkomen moet worden dat teveel mensen elkaar kruisen.
Wie raken het meest betrokken bij uitgaansgeweld?
Sekse
Mannen hebben vaker crimineel en agressief gedrag. Het merendeel van de daders van uitgaansgeweld zijn mannen blijkt uit verschillende onderzoeken. Het percentage ligt tussen de 80 en 90 procent. Uit deze onderzoeken blijkt ook dat meisjes steeds vaker daders van uitgaansgeweld zijn.
Leeftijd
De leeftijd van de daders ligt ongeveer tussen de 16 en 28 jaar.
· 30% van de daders jonger is dan 18 jaar
· 40 % is tussen de 18 en 25 jaar
- 30% is 25 jaar of ouder.
Wat opvalt is dat vooral jongeren tot en met 20 jaar zich agressief gedragen. Dit is te verklaren doordat ze dan nog in de puberteit zitten. Naarmate ze ouder worden en een vriendin krijgen gaan ze minder vaak met een grote groep jongens op stap en neemt het agressieve gedrag af.
Etniciteit
De politie in regio Utrecht heeft onderzoek gedaan naar uitgaansgeweld. Hieruit blijkt dat het voornamelijk Nederlandse mannen betreft. Er is niet grote meerderheid van allochtone mannen dat betrokken is bij uitgaansgeweld in Utrecht.
Wat doet de gemeente?
Cameratoezicht in Utrecht

Cameratoezicht op de openbare weg is er in Utrecht vanaf 2001, toen in het uitgaansgebied in de noordelijke Binnenstad de eerste camera’s werden geplaatst in het kader van het project Veilig Uitgaan. Cameratoezicht dient vooral ter handhaving van de openbare orde. Maar het helpt ook bij de bestrijding van criminaliteit, overlast, drugshandel en geweld op straat. Gedurende alle late avonden plus de uitgaansnachten wordt er ‘live’ naar de beelden gekeken.
Toezichtcentrale
Medewerkers van de Toezichtscentrale kunnen politiemensen op straat direct inseinen als er wat gebeurt, of beelden doorgeven aan de Gemeenschappelijke Meldkamer Utrecht. Maar ook als de centrale niet bemenst is, zijn de camera’s in bedrijf: de beelden worden opgeslagen. Meldkamerpersoneel kan bij een binnenkomende 1-1-2-melding meekijken, ook als de centrale niet bemand is.
Waar wordt cameratoezicht gehouden?
Er zijn in totaal 87 camera’s. Die staan in:
- noordelijke Binnenstad;
- Kanaleneiland Noord, Bernhardplein, Lombok, Zuilen Oost, Maria van Hongarijedreef, Hoograven, Merelstraat;
- Zandpad.
Cameratoezicht wordt alleen ingezet als onderdeel van een pakket maatregelen ter bestrijding van overlast, geweld en criminaliteit. Camera’s zijn dus nooit de enige maatregel in een gebied. Camera’s op de openbare weg worden niet geplaatst enkel voor de opsporing van strafbare feiten en ook niet voor de bewaking van eigendommen. Een Factsheet Cameratoezicht Openbare Orde Utrecht is hier te downloaden.
Evaluatieonderzoek Binnenstad
De gemeente Utrecht heeft in 2008 een evaluatieonderzoek laten doen naar het functioneren van het cameratoezicht in de binnenstad van Utrecht. Op basis van dat onderzoek hebben burgemeester en wethouders besloten dat het cameratoezicht in de Noordelijke Binnenstad moet worden voortgezet.
Hoe het verder moet met cameratoezicht in Utrecht?
Daarnaast heeft het college besloten het aantal openbare orde-toezichtscamera's in de gemeente Utrecht vooralsnog te bevriezen op het huidige aantal van 87. Het onderzoeksrapport van het bureau Intraval is hier te vinden. De brief van het college aan de raadscommissie, met de tekst van de besluiten en de daaraan ten grondslag liggende overwegingen, hier.
Privacy
De camerabeelden zijn door fysieke, softwarematige en organisatorische maatregelen beveiligd. Ze mogen alleen onder directe politieaansturing door een kleine groep opgeleide en gescreende functionarissen worden bekeken. De beelden worden 28 dagen opgeslagen en daarna automatisch gewist. In die 28 dagen kan de politie beelden van strafbare feiten terugzoeken en gebruiken voor opsporing. Met de camera’s kan niet in woningen worden gekeken. Er wordt met software een grijs vlak over de woning gelegd dat meedraait als de camera beweegt (‘blanking’). Opgeslagen beelden vallen onder de Wet Politiegegevens. Meer informatie is te vinden op de website van het College Bescherming Persoonsgegevens.
Wie beslist?
De gemeenteraad maakt cameratoezicht mogelijk door een artikel in de Algemene Plaatselijke Verordening en door geld ter beschikking te stellen. De burgemeester overlegt met de officier van Justitie en met de Politie over de plaatsing. De burgemeester is uiteindelijk degene die besluit tot het instellen van cameratoezichtsgebieden. De burgemeester besluit periodiek of voorzetting noodzakelijk is.
Wat zijn de resultaten?
Tabel met incidenten en resultaten per cameragebied 1e kwartaal 2010. Incidenten zijn gebeurtenissen waarbij cameratoezicht op één of andere manier een rol heeft gespeeld; resultaten zijn aanhoudingen, verbalen, corrigerend optreden of opslag van beelden voor later gebruik.
Deurbeleid
Safe stappen begint bij de deur. De horeca in Utrecht werkt met een deurbeleid. Dat houdt in dat horecagelegenheden huis- en gedragsregels heeft. Dit deurbeleid is bedoeld om ruzie en geweld in de zaak en aan de deur te voorkomen. Bedoeld dus voor jouw veiligheid en de veiligheid van de medewerkers. Wie zich niet aan deze regels houdt, kan uit de horecagelegenheid worden uitgezet. Belangrijk is dat het deurbeleid duidelijk en herkenbaar is.
Iedere horecaondernemer mag zelf bepalen wie hij wel en niet binnen laat in zijn zaak. Hij mag eisen stellen op bijvoorbeeld het gebied van kleding, lidmaatschap, leeftijd en gedrag. De huisregels moeten duidelijk op papier staan en ergens hangen waar elke bezoeker ze kan zien. Vaak hangt er een plaquette bij de ingang van het pand en een aantal verspreid in de horecagelegenheid.
Het toegangsverbod voor horecagelegenheden is gebaseerd op artikel 138 van het Wetboek van Strafrecht:
http://www.wetboek-online.nl/wet/Wetboek%20van%20Strafrecht/138.html
Panel Deurbeleid Utrecht

Het Panel Deurbeleid Utrecht controleert het deurbeleid van horecagelegenheden in Utrecht. Ben je bij een club of café geweigerd of eruit gezet en daar ben je het niet mee eens. Dan kun je een klacht indienen bij het Panel Deurbeleid Utrecht. Uiteraard kun je daarnaast altijd aangifte doen bij de politie.
Uiterlijk zes weken na het indienen van de klacht hoor je tot welk oordeel het Panel is gekomen.
Tot nu toe zijn alle binnengekomen klachten naar tevredenheid van klager en horecaondernemer opgelost, bijvoorbeeld door middel van een goed gesprek.
www.paneldeurbeleidutrecht.nl.
Weekendarrangement
'Gewelddadig? Meteen zitten!' Sinds 1 oktober 2008 kent Utrecht het zogeheten weekendarrangement. Iemand die in het weekend een geweldsdelict pleegt, wordt opgepakt en blijft in principe tot en met maandag in de cel. Om daarna naar huis te gaan met een boete, het vooruitzicht op een taakstraf of een dagvaarding om voor de rechter te verschijnen. Dit hangt af van het soort delict dat is gepleegd.
Collectieve Horecaontzegging

Horecaondernemers zijn gaan samenwerken en hebben de collectieve horecaontzegging ontwikkeld. Wanneer een bezoeker geweld, overlast of een ander delict pleegt in één van de aangesloten gelegenheden, krijgt diegene een ontzegging voor alle aangesloten gelegenheden. De duur van deze ontzegging hangt af van het soort delict dat is gepleegd.
Als iemand een horecaontzegging krijgt, worden een aantal gegevens van de persoon opgenomen en in een database gezet. Deze gegevens kunnen door andere aangesloten ondernemers bekeken worden, zodat er bekend is wie een horecaontzegging heeft. Het inzien van de database is voorhouden aan de ondernemer die het protocol ondertekend heeft. In verband met de wet op de privacy.
Collectieve horeca ontzegging is een initiatief van de politie Utrecht in samenwerking met de horeca in Utrecht. De gemeente Utrecht en het Openbaar Ministerie ondersteunen de samenwerking.
Het Convenant Veilig Uitgaan 2007 – 2010 is in 2007 afgesloten tussen gemeente, politie, Koninklijke Horeca Nederland en het OM. In 2008 werd door de Utrechtse horeca gevraagd om een collectieve horecaontzegging. Daarom is afgesproken dat deze aanpak toegevoegd wordt aan het Convenant Veilig Uitgaan.
Klik hier voor het convenant: http://www.paneldeurbeleidutrecht.nl/documenten/convenant_veilig_uitgaan_2007-2010.pdf
Feiten en gedragingen die leiden tot een waarschuwing of een CHO (collectieve horeca ontzegging)
Waarschuwing |
|
- Negeren huisregel(s), waaronder dronkenschap of bezoeker onder invloed van middelen |
|
- Ergerlijk lastigvallen van horecaondernemer/-personeel of klant |
|
- Overlastgevend gedrag, ook in de directe omgeving (25 meter) van de horecagelegenheid |
|
CHO van 1, 2 of 3 maanden |
|
- Aantreffen softdrugs, bij meer dan 5 gram (gedoogde hoeveelheid) | 1 maand |
- Ergerlijk lastigvallen klant (ordeverstoring APV) | 2 maanden |
- Ergerlijk lastigvallen klant (ordeverstoring APV) | 2 maanden |
- Ergerlijk lastigvallen horecaondernemer/-personeel (ordeverstoring APV) | 2 maanden |
- Vechtpartij in de horecagelegenheid (ordeverstoring APV) | 3 maanden |
CHO voor 6 maanden |
|
- Na een eerdere CHO van 1, 2 of 3 maanden, indien negeren uitgereikte ontzegging |
|
- Weigering na vordering in bijzijn politie (klant wordt aangehouden wegens |
|
- Vernieling of vandalisme |
|
- Vechtpartij, meerdere personen |
|
- Eenvoudige mishandeling klant |
|
- Aantreffen harddrugs |
|
- Poging tot diefstal (conform artikel 45 Wetboek van Strafrecht) |
|
- Aantreffen wapen, anders dan een vuurwapen |
|
CHO voor 12 maanden |
|
- Na een eerdere CHO van 6 maanden, indien negeren uitgereikte ontzegging |
|
- Geweld of bedreiging met geweld tegen horecaondernemer/-personeel en/of overige klanten/bezoekers |
|
- Handel in harddrugs |
|
- Diefstal |
|
- Aantreffen vuurwapen |
|
- Gebruik van een wapen anders dan een vuurwapen |
|
CHO voor maximaal 5 jaar |
|
- Zware mishandeling klant |
|
- Zware mishandeling horecaondernemer/-personeel |
|
- Gebruik vuurwapen |
|
Bij een overtreding of misdrijf, waaronder huisvredebreuk, wordt altijd aangifte gedaan door de deelnemer. Een ondernemer kan er altijd voor kiezen alleen een ontzegging voor de eigen gelegenheid op te leggen.
Geweld is in de Binnenstad een groter probleem dan in de andere wijken. Het aantal meldingen van geweld ligt dan ook flink hoger dan het stedelijk gemiddelde (12,7‰* ten opzichte van 5,6‰). Sinds 2006 is er voor de hele stad een geringe afname te zien in het aantal geweldsdelicten. Het aantal in de Binnenstad is gelijk gebleven.
Meer informatie over de veiligheidssituatie in de Binnenstad leest u in de Wijkenmonitor 2009.
* aantal aangiften per 1000 inwoners/bezoekers.
Wat kun je zelf doen aan veilig uitgaan?
Zie je gedrag dat niet door de beugel kan, iemand in nood of een verdachte situatie? Bel 1-1-2 of waarschuw een portier. Je helpt de politie als je goed de kenmerken van de verdachte(n) kunt doorgeven. Sta ook eens stil bij alcohol- en drugsgebruik en hoe je daar zelf mee om gaat. Als je van jezelf weet dat je agressief wordt van alcohol, wees dan verstandig en ga geen alcohol nuttigen. En verder natuurlijk moet je een beetje rekening houden met je medestappers én met de (slapende) omwonenden. Dus niet wildplassen, geen rotzooi achterlaten op straat en geen nachtelijk lawaai maken. Als iedereen dit zou doen zouden er bijna geen problemen kunnen ontstaan.
Veilig uitgaan in de binnenstad
Stappen in de stad is pas écht leuk als iedereen een beetje rekening met elkaar houdt. Gemeente, politie, horeca en Openbaar Ministerie willen - samen met jou - uitgaan in de binnenstad leuk en veilig houden.
Snel en veilig van de stad naar huis
Elke avond zijn er in de binnenstad tussen 23.00 en 6.00 uur extra taxistandplaatsen. Ben je op de fiets? De fietsenstalling onder het Stadhuis is donderdag t/m zaterdag open tot 04.00 uur. Of liever met de bus? Met de Niteliner van Connexxion kom je 's nachts na een avondje stappen weer veilig thuis.