Verkeersveiligheid
We maken met z’n alleen dagelijks veelvoudig gebruik van de bus, tram, trein en ook de auto.
Het is erg belangrijk dat dit op een bewuste en veilige manier gebeurd.
Een veilige, milieuverantwoorde en een kosteneffectieve verkeersdeelname voor zowel bewoners als bezoekers van Utrecht is dan ook een zeer belangrijk punt op de agenda van onze gemeente.

Intensiteit aantal
motorvoertuigen per etmaal in en rondom stad Utrecht.
verkeersovertreders wil de landelijke overheid het aantal verkeersdoden verder terugbrengen naar maximaal 500 in 2020. Voor de gemeente Utrecht is dit nog lang niet laag genoeg en wij hebben dan ook ons eigen maatregelen pakket samengesteld om het aantal verkeersdoden en gewonden in Utrecht in ieder geval verder in te perken.
Op dit gedeelte van de website zult u informatie vinden over een aantal onderwerpen die met transport en verkeersveiligheid van doen hebben. Zo kunt u onder andere actuele informatie vinden over het Utrechtse Openbaar-vervoer stelsel en bruikbare links naar websites van vervoersmaatschappijen in en om de stad Utrecht.
Ook zullen we ingaan op een vrij jong aspect van de transport wereld in het algemeen: het milieu, ofwel een schone leefomgeving. We zullen u vertellen aan welke eisen de lucht moet voldoen en wat de gemeente Utrecht doet om deze luchtkwaliteit voor U te waarborgen!
Verder op de site zijn nog te vinden: informatie over
dagelijks wegbeheer en projecten, strooi-informatie en handige tips om zelf
irritatie en agressie in het verkeer te voorkomen!
Openbaar vervoer
Snel en comfortabel op uw bestemming komen. Dat is de bedoeling van het Openbaar Vervoer.
Dit probeert de gemeente Utrecht onder andere te waarborgen met het project Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV). Hoogwaardig openbaar vervoer is een term voor stads- en streekvervoer dat voldoet aan hoge eisen op het gebied van de doorstroming (een hoge gemiddelde rijsnelheid), comfortvoorziening en reisinformatie bij zowel de haltes als in het voertuig zelf. De term Hoogwaardig openbaar wordt zowel voor vervoer over rails als over de weg gebruikt. In Utrecht betreft het HOV-project bus- en tramvervoer.
Het HOV-project in Utrecht heeft er voor gezorgd dat er vijf HOV-trajecten zijn om zo files te vermijden; drie vrije busbanen en twee sneltramlijnen. Één sneltramlijn zal geëxploiteerd worden door Conexxion, alle andere banen door de GVU (inmiddels overigens onderdeel van Conexxion). Bovendien zijn de vrije busbanen zodanig aangelegd dat deze later alsnog kunnen worden verbouwd tot trambaan.
De vijf HOV-trajecten zijn:
De Sneltram Utrecht – Nieuwegein/IJsselstein
Deze lijn verbindt Nieuwegein, IJsselstein en de Utrechtse wijk Kanaleneiland met het Centraal Station.
Om de Zuid
De Om de Zuid is de geplande sneltram van Utrecht Centraal naar de universiteitscampus De Uithof, via Stadion Galgenwaard.
Binnenstads-as
De voltooide Binnenstads-as loopt ook van Utrecht Centraal naar de universiteitscampus De Uithof, maar dan via de binnenstad en zakencentrum Rijnsweerd.
Noordradiaal
De inmiddels geheel voltooide Noordradiaal loopt van station Utrecht Centraal via de wijk Leidsche Rijn naar station Vleuten. Na de brug over de rivier de Leidse Rijn komt hij samen met de Zuidradiaal, waarna deze gezamenlijk naar station Vleuten lopen.
Zuidradiaal
De nog maar deels voltooide Zuidradiaal zal ook naar van station Utrecht Centraal naar station Vleuten lopen, maar dan via Kanaleneiland en Papendorp. Na de Leidse Rijn komt deze dan samen met de Noordradiaal en lopen ze gezamenlijk door naar station Vleuten.
Een ander onderdeel van het HOV-project is het gebruik van nieuwe zeer comfortabele bussen en actuele reisinformatie op de perrons en in the bussen en trams. Door de knielbussen en verhoogde perrons zal het op het gehele HOV-traject mogelijk zijn gelijkvloers in te stappen.
Met de nieuwe bus- en trambanen, het gebruik van nieuwe comfortabele bussen en actuele reizigers-informatievoorzieningen bij haltes zal het OV aantrekkelijker dan de auto worden.
Naast het HOV-project is de gemeente Utrecht in maart 2010 gestart met het aanpassen en vernieuwen van een groot aantal bushaltes in Utrecht. Het doel hiervan is de reizigers een aantrekkelijke en bruikbare opstapplaats voor het openbaar vervoer te bieden. Medio 2012 zullen 200 haltes zijn aangepast.
Schone leefomgeving
Om volledig te genieten van het leven in Utrecht dient onder andere een schone leefomgeving gewaarborgd te worden. Dit betekent: geen rommel op straat, geen afval naast de containers, een goede reinigingsdienst, prullenbakken die op tijd geleegd worden. Deze punten zijn als burger vrij makkelijk te zien en te controleren. Wat niet zo makkelijk waar te nemen is maar wel zeker zeer belangrijk: de luchtkwaliteit.
Luchtkwaliteit wordt bedreigd door zogenaamd fijnstof en stoffen als stikstofdioxide en benzeen. Deze stoffen zijn afkomstig van fabrieken en boerderijen, maar vooral van motorvoertuigen. Verbrandingsmotoren stoten H2O, NO, NO2, CO, CO2 en fijnstof uit. Verontreinigingen, zoals metalen, mercaptanen, zwaveloxiden en andere deeltjes kunnen worden uitgestoten. Sommige deeltjes zijn groot en zakken vrij snel naar de oppervlakte, maar de meerderheid van de deeltjes zijn submicroscopisch (zeer klein!) en blijven voor lange tijd in de lucht hangen.
Het is ongetwijfeld duidelijk dat deze stoffen schadelijk zijn voor de gezondheid. Om van Utrecht een schone leefomgeving te maken moeten de concentraties van deze stoffen worden teruggebracht. Dat willen we bereiken met het Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht (ALU). Hier in worden maatregelen vastgesteld over onder andere: Openbaar vervoer, P+R’s en gedragsverandering campagnes.
Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht
Schone lucht, een bereikbare stad en duurzame groei.
Dat willen we bereiken met het Actieplan Luchtkwaliteit
Utrecht 2009 (ALU). Daarmee investeren we in een
gezonde leefomgeving en een leefbare stad. Om te
zorgen dat Utrecht aantrekkelijk blijft om in te wonen, te
werken of te verblijven. Een goede luchtkwaliteit is van
groot belang voor de gezondheid van alle Utrechters en in
het bijzonder voor risicogroepen, zoals kinderen,
ouderen, mensen met een longziekte en mensen met
hart- en vaatziekten. Hoe meer verontreiniging er in de
lucht aanwezig is, hoe groter de kans is dat mensen
gezondheidsklachten krijgen.
We hebben de... Lees verder!
Luchtverontreiniging is schadelijk voor de gezondheid, natuur en materialen. Luchtverontreiniging is een internationaal probleem. De Rijksoverheid wil de schadelijke stoffen in de lucht beperken. Zij doet dat door normen te stellen voor schone lucht en door eisen te stellen aan de gassen die worden uitgestoten. Ook de gemeente Utrecht heeft zich te houden aan deze van origine Europese normen. Deze normen zijn hier terug te vinden: Europese richtlijn luchtkwaliteit.
Het volledige Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht kunt u hier vinden: Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht
Onderhoud en beheer
Er rijden in de gemeente Utrecht ruim 667943 motorvoertuigen rond. Dit eist veel van de weg, maar ook voorzieningen op en langs de weg. Zo kan er onder andere door slijtage, vorst maar ook vandalisme schade ontstaan. In de gemeente Utrecht word hard gewerkt aan een goede bereikbaarheid en parkeergelegenheid. Dit eist goed onderhoud en beheer maar ook verbetering van de bestaande infrastructuur. In combinatie met de grote van onze gemeente betekent dit dat er op elk tijdstip van het jaar wel ergens aan de weg gewerkt wordt. Wij proberen alle wegwerkzaamheden zo gunstig mogelijk te plannen en door middel van omleidingen de hinder zo veel mogelijk te beperken. Maar het kan natuurlijk toch ongemakken met zich meebrengen.
Wij zullen mensen die directe last zullen ondervinden van
bepaalde projecten voortijdig persoonlijk in- en voorlichten. Daarnaast zal op
onze website een actueel overzicht te vinden zijn van de belangrijkste
wegwerkzaamheden.
Gladheid en strooibeleid
De gemeente Utrecht doet er alles aan om U, de burger, veilig over straat te laten gaan.
Één onderdeel hiervan is zeer praktisch: de straat moet begaanbaar zijn, ook bij vorst of sneeuw.
De gemeente Utrecht vind het zeer belangrijk dat de wegen begaanbaar zijn en hanteert daarom twee strooimodellen: preventief en curatief. Dit betekent: bij de eerst berichten over gladheid begint de gemeente al met het preventief strooien van zout op alle hoofdwegen, dit is meestal in de vooravond of ’s ochtends vroeg voor de spits. Als blijkt dat de gladheid aanhoudt, zullen we besluiten curatief te gaan strooien, ofwel: de aanhoudende gladheid en sneeuw bestrijden.
Klik voor meer informatie over de gestrooide paden op de volgende links:
http://www.utrecht.nl/images/Stadswerken/Afval/Strooiroute%20fietspaden%20aangepast02_11_2010.pdf
Een uitgebreide kaart van de strooiroutes voor fietsers
http://www.utrecht.nl/images/Stadswerken/Afval/strooiroutesHOOFD_overzichtskaart.pdf
Een uitgebreide kaart van de strooiroutes voor automobilisten.
Wat kunt u doen?
Hieronder een paar tips om zelf een veilige verkeersdeelnemer te worden. Daaronder nog een paar tips om een milieubewuste bestuurder te worden en daarmee bij te dragen aan een betere volksgezondheid en behoud van onze mooie natuur!
Bumperkleven is momenteel de grootste ergernis in het dagelijkse verkeer. Op de 2e plaats staat rijden onder invloed en vanuit het niets staat op de 3e plaats: agressief weggedrag. Wat kan men nu zelf aan je rijgedrag doen? En hoe kan men het beste reageren bij agressie in het verkeer door anderen? Bruikbare tips om irritatie en agressie in het verkeer te voorkomen zijn:
De 10 tips zijn:
- Accepteren dat andere mensen ook fouten kunnen maken
- Laat u niet kennen en ga niet terug jennen
- Heerlijke relaxte muziek draaien, heel hard meezingen en de rest laten voor wat het is
- Vaker een duidelijk sorry gebaar maken en steek ook eens een duim op bij positief gedrag
- Op tijd en uitgerust van huis vertrekken
- Lach eens wat vaker naar andere medeweggebruikers
- Zelf het goede voorbeeld geven
- U realiseren dat uzelf medeweggebruiker bent
- Stel uzelf de vraag: Staat er in mijn CV ook flexibel en stressbestendig?
- Concentreer u op de hoofdtaak: Veilig rijden naar je bestemming
Het nieuwe rijden
Het programma Het Nieuwe Rijden heeft tot doel heeft om automobilisten, beroepschauffeurs en wagenparkbeheerders aan te zetten tot een energie-efficiënter aankoop- en rijgedrag.
Een paar tips voor de automobilist:
- Schakel zo vroeg mogelijk, tussen 2000 en 2500 toeren, naar een hogere versnelling.
- Rijd bij 80 kilometer per uur in de vijfde versnelling, en rijd bij 50 kilometer per uur in z'n 4.
- Ziet u dat u snelheid moet minderen of moet stoppen voor een verkeerslicht, laat dan tijdig gas los, ontkoppel niet en laat de auto in de versnelling van dat moment uitrollen.
- Voorkom onnodig grote luchtweerstand: haal dakkoffer, fietsenrek of imperiaal van het dak wanneer deze niet worden gebruikt.
- Controleer maandelijks de bandenspanning.
- De cruise control bespaart brandstof en maakt rijden comfortabeler.
Kijk voor meer tips op: www.hetnieuwerijden.nl
Refferenties:
Actieplan luchtkwaliteit Utrecht
http://www.utrecht.nl/images/DSO/Utrechtselucht/actieplan_luchtkwaliteit.pdf
Europese richtlijn luchtkwaliteit
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:152:0001:0044:NL:PDF
Cijferboekje verkeer en vervoer Utrecht
http://www.cijferboekje.nl/media/userfiles/media/pdf_boekje/Cijferboekje-2009-samenvatting.pdf
Cijfers CBS provincie Utrecht
http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/BBDC6467-0E4E-4B24-A603-26902F946461/0/2007a130utrecht.pdf
strooiroutes voor fietsers
http://www.utrecht.nl/images/Stadswerken/Afval/Strooiroute%20fietspaden%20aangepast02_11_2010.pdf
strooiroutes voor automobilisten.
http://www.utrecht.nl/images/Stadswerken/Afval/strooiroutesHOOFD_overzichtskaart.pdf
Het nieuwe rijden